Zelf karamel maken – stap voor stap
Zelf karamel maken schrikt veel mensen af, maar dat is nergens voor nodig. Een goede karamel maken is makkelijker dan je denkt en het is ontzettend handig als je dit onder de knie hebt. Karamel kun je namelijk op ontzettend veel manieren gebruiken en het is een geliefd ingrediënt in veel recepten. In dit artikel deel ik enkele handige tips en aan de hand van mijn stappenplan lukt het je zeker om zelf karamel te maken!
Instructions
- 1Echte karamel bestaat uit suiker. Kortgezegd maak je karamel door suiker te verhitten. Dit proces wordt ook wel karamelliseren of karamelisatie genoemd.
- 2Suiker karamelliseren
- 3Karamel ontstaat wanneer suiker wordt verwarmd tot een temperatuur van minimaal 170 graden Celcius. Terwijl de suiker langzaam opwarmt tot deze temperatuur, breken de moleculen af (de suiker smelt en er ontstaat een suikersiroop). Vervolgens ontstaan er nieuwe verbindingen. Deze nieuwe verbindingen hebben een diepe, rijke smaak en een donkere, goudbruine kleur: de karamel.
- 4Karamel maken is een secuur karwei, want je wilt de suiker niet te weinig verwarmen (dan karameliseert de suiker niet) maar ook niet te veel (dan verbrandt de suiker).
- 5Waar wordt karamel voor gebruikt?
- 6Karamel kun je op verschillende manieren gebruiken. Gemengd met andere ingrediënten kun je bijvoorbeeld karamelsaus of smeuïge karamel recept maken. Je kunt de karamel ook gebruiken voor deze karamelslagroom of deze karamel brownies. Als thuisbakker kom je in veel recepten karamel tegen. Enkele van mijn favorieten zette ik voor je op een rij in dit artikel: de lekkerste recepten met karamel.
- 74 handige tips voor de lekkerste zelfgemaakte karamel
- 8Stap 1
- 9Doe suiker en water in een pan en zet deze op het vuur.
- 10Stap 2
- 11Breng dit aan de kook en roer door tot de suiker is opgelost.
- 12Stap 3
- 13Roer niet meer in de pan zodra het mengsel kookt. Eventuele suikerkristallen aan de zijkant van de pan kun je wegvegen met een nat kwastje. Je kunt de pan wel voorzichtig heen en weer bewegen wanneer het mengsel aan de ene kant eerder bruin wordt dan aan de andere kant.
- 14Stap 4
- 15Laat de suiker doorkoken tot een goudbruine karamel. Let op dat je de suiker niet te lang door laat karamelliseren, hij wordt dan te donker en bitter van smaak.
- 16De kleur van de suiker is belangrijk. Als die te licht is, zit er nog weinig smaak aan. Is de karamel te donker, dan is hij bitter en oneetbaar. Het vraagt enige oefening om dit onder de knie te krijgen. Mocht je een suikerthermometer gebruiken, dan moet je de suiker koken tot ongeveer 170 °C.
- 17Stap 5
- 18Wanneer de karamel klaar is, stop je het kookproces door de onderkant van de pan in een bak met (ijs)water te zetten. Je kunt de karamel nu bijvoorbeeld op een stuk bakpapier gieten om hard te laten worden.
- 19Wanneer er na de bereiding van de karamel boter en/of slagroom aan het mengsel wordt toegevoegd, zal dit erg gaan bruisen. Zorg ervoor dat je een hoge pan gebruikt om te voorkomen dat het overkookt. Als je nog boter of room aan de karamel toe gaat voegen, dan hoef je de bodem van de pan niet eerst in een bak met koud water te zetten.
- 20Om de pan weer goed schoon te krijgen, vul je hem met water en breng je dit aan de kook. De suiker zal oplossen in het water, waardoor de pan makkelijk schoon te maken is.